Kaj je EMS

wiemspro wefityou

Električna stimulacija mišic (EMS), znana tudi kot nevromuskularna električna stimulacija (NMES) ali elektromiostimulacija, je izzvanje mišičnega krčenja z uporabo električnih impulzov. EMS se v zadnjih letih posveča vse več pozornosti iz več razlogov:

  • Lahko se uporablja kot orodje za trening moči pri zdravih ljudeh in športnikih.
  • Lahko se uporablja kot orodje za rehabilitacijo in preventivo za delno ali popolnoma imobilizirane bolnike.
  • Lahko se uporablja kot testno orodje za kontrolo živčnih in/ali mišičnih funkcij.
  • Lahko se uporablja kot orodje za regeneracijo športnikov po treningih.

Impulzi se tvorijo v napravi in preko elektrode pridejo do stika s kožo v bližini mišice, ki jo stimulirajo. Elektrode so običajno blazinice, prilepljene na kožo. Impulzi posnemajo akcijski potencial, ki prihaja iz centralnega živčnega sistema in povzroča krčenje mišic. Uporabo EMS so športni strokovnjaki navedli kot dopolnilno tehniko pri športnih treningih. V objavljeni publikaciji so dostopni tudi pridobljeni rezultati.

Elektro-mišična stimulacija ali EMS je stimulacija mišic, ki poteka na podlagi močnih električnih impulzov, ki jih pošilja skozi mišice. Impulzi se ustvarijo preko naprave in so poslani v točno določeno mišično skupino preko previdno in natančno lociranih elektrod.

S posnemanjem signalov, ki so bili poslani preko centralnega zivčnega sistema, EMS impulzi povzročijo mišično kontrakcijo oz. krčenje. Ko vse to vključimo v naš trening, lahko povečamo intenzivnost treninga tudi do 40%.

LASTNOSTI

  • uspešna uporaba v fizičnem treningu že desetletja
  • efektivna in priročna izbira mišične skupine katero zelimo trenirati in ali zelimo ob enem trenirati le eno ali več mišic.
  • je velika konkurenca različnim današnjim načinom treninga, saj omogoča intenzivnejšo vadbo z enakim načinom treninga.
  • več znanstvenih študij je razkrilo, da je EMS zelo efektiven.


FIZIOTERAPIJA

V medicini se EMS uporablja za rehabilitacijo, na primer v fizioterapiji pri preprečevanju mišične atrofije, do katere lahko pride na primer po mišično-skeletnih poškodbah, kot so poškodbe kosti, sklepov, mišic, ligamentov in vezi. Razlikuje se od transkutane električne živčne stimulacije (TENS), pri kateri se električni tok uporablja za lajšanje bolečin. Pri EMS treningu električna stimulacija istočasno deluje na več mišičnih skupin, odvisno od ciljev treninga.


IZGUBA TEŽE

Z EMS napravami lahko kurimo tudi kalorije. Kalorije se znatno porabljajo samo takrat, ko je celotno telo vključeno v fizično aktivnost. Različne skupine mišic, srce in dihalni sistem tako delajo hkrati.
Nekateri strokovnjaki pa ugotavljajo tudi to, da uporaba EMS »privede« do vadbe. Osebe, ki oblikujejo svoje mišice s pomočjo električne stimulacije, se bodo bolj verjetno odločile za sodelovanje na športnih vadbah, ker je telo takrat pripravljeno, primerno in zmožno telesne dejavnosti.


UČINKI

»Pri treningih za moč NMES spodbuja živčne in mišične prilagoditve, ki tako dopolnjujejo že znane učinke tovrstnih treningov.« Ta izjava je del redakcijskega povzetka svetovnega kongresa raziskovalcev na tem področju iz leta 2010. Naknadne študije, ki so sledile po omenjenem kongresu, so izpostavile pomembne dejavnike, ki razlikujejo med učinkovito in neučinkovito elektrostimulacijo mišic (EMS). Te pojasnjujejo, zakaj so v preteklosti nekateri raziskovalci dobivali rezultate, ki jih drugi niso mogli reproducirati. Poleg tega, kot objavljajo ugledne univerze, EMS povzroča prilagoditev mišičnih vlaken. Zaradi karakteristik vlaken skeletnih mišic, se lahko aktivirajo različne vrste vlaken s pomočjo različnih vrst električne stimulacije, spremembe pa so odvisne od vrste EMS aktivnosti. Te vrste, ki se imenujejo protokoli ali programi, bodo povzročile različne odzive zaradi krčenja različnih vrst vlaken. Nekateri programi bodo izboljšali vzdržljivost, drugi pa bodo povečali moč.


ZGODOVINA

Luigi Galvani je leta 1761 predstavil prve znanstvene dokaze, da lahko električni tok aktivira mišice. V 19. in 20. stoletju so raziskovalci preučevali in dokumentirali električne lastnosti, ki povzročajo gibanje mišic. Ugotovljeno je bilo, da so telesne funkcije, ki jih je sprožila električna stimulacija, povzročile dolgotrajne spremembe v mišicah. V šestdesetih letih so sovjetski športni znanstveniki uporabili EMS pri usposabljanju elitnih športnikov in trdili, da so s tem dosegli 40-odstotno povečanje moči. V sedemdesetih letih so se te študije delile med konferencami z zahodnimi športnimi ustanovami. Vendar pa so si bili rezultati nasprotujoči; morda zato, ker so bili mehanizmi z EMS takrat še slabo razumljeni. Nedavna medicinska fiziološka raziskava je pokazala mehanizme, s katerimi elektrostimulacija povzroča prilagoditev celic mišic, krvnih žil in živcev.

ZAČNITE SVOJO ZGODBO Z WIEMSPRO FITNESS SYSTEMS DANES   KONTAKTIRAJTE NAS